Η κλώσσες του αυγού του Φιδιού

Το τοπικό δίκτυο “αμοιβαίας εξυπηρέτησης” είναι πολύ παλιό στη Μήλο: Αποτελείται από πρόσωπα με μεγάλες διαφορές στα “καταρχήν” χαρακτηριστικά τους, κοινωνικά, οικονομικά, μορφωτικά. Δεν ξέρω τί κοινό έχουν, δεν με ενδιαφέρει και να τους ψυχογραφήσω, αν και θα είχε κάποιο ενδιαφέρον. Γενικά φαντάζομαι ότι πιθανόν να έχουν κάποια κοινή ψυχική αφετηρία, εκείνη “του ανθρώπου της σφαλιάρας” που λέει κάποιος, οι οποίοι σκέφτηκαν ότι ακόμα και αυτό μπορεί να αποδώσει κάποια… κέρδη: Από τρομοκρατημένοι (μην απολυθούν) εργάτες, μαγαζάτορες, επιχειρηματίες, μέχρι τοπάρχες και θλιβεροί πολιτικάντηδες αλλά και μεγαλόσχημοι “ξερόλες” τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που τρέμουν μήπως και δεν είναι “ορατοί”. Κάποιοι το παίζουν “καλά και ήσυχα παιδιά“, εκείνοι που “έχουν παντού μόνο φίλους” και άλλοι το παίζουν “διαμορφωτές κοινής γνώμης“, μπλαζέ ξερόλες που μόνη έννοια έχουν να καλλιεργούν κάποιου τύπου “πρόσωπο κύρους”… και πάει λέγοντας.
Να περνάμε από κόσκινο κάθε λέξη όλων αυτών και να προσέχουμε πολύ… Όταν παίρνουν το λόγο για να μιλήσουν, να ξέρουμε ότι έχουν εξασφαλίσει τους υπερθεματιστές, τους κλακαδόρους τους στημένους “προβληματισμένους” και την έξοδο “διαφυγής” τους.
Με μια λέξη τους αντιλαμβάνομαι, όλους αυτούς ως τις κλώσσες του αυγού του Φιδιού…

Το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί δεν μιλάει ευθέως για δαύτους αλλά σίγουρα για τον κόσμο τους: Αυτών και των αφεντικών τους. Αλλά και για τις κοινωνίες των πραγματικών ανθρώπων που, όταν το αποφασίσουν, αλλάζουν με μιας το πρόσωπο του κόσμου τούτου.

Από το βιβλίο του Τζον Πέρκινς “ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ”
“Στις 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο Τζον Πέρκινς έμαθε για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, βρισκόταν πολύ μακριά από τη Νέα Υόρκη. Γνώριζε όμως ήδη πολλές απαντήσεις σε πολλά «γιατί» και «πως». Οικονομικός δολοφόνος επί σειρά ετών, υπονόμευε το πεπρωμένο υπανάπτυκτων κρατών καθιστώντας ολόκληρες χώρες ομήρους ενός συστήματος που ο ίδιος ονομάζει εταιρειοκρατία… ” η συνέχεια εδώ (poiteia.net)

Δημοσιεύθηκε στην Αρχικη. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.